MOT LIBYEN De svenska Gripen-planen lyfte idag

MOT LIBYEN. Idag lyfte de tre första svenska Gripen-planen med destination Sardinien. Övriga fem plan som ska ingå i den Natoledda insatsen lyfter från F17 i Blekinge i morgon.

Läs mer här.

Sverige deltar med åtta stridsplan av modell Gripen i den internationella militära insatsen mot Libyen.

Planen flygs till Sardinien och i samband med att de landar övergår befälet över planen till Natokommandot.

I direktsändning i TV4 kunde man se hur de första planen lyfte strax efter klockan tio.

 1. Nollman says:

  Som svensk blir man lite gripen när vi nu på över 200 år ska ut i krig. Bara inte idén om varför vi ska ut i krig endast är gripen ur luften så att det på slutet visar sig att vi egentligen slagits för fundamentalismen.

   

 2. Anderson says:

  Manekängerna är på väg för att visa upp vraken som förr eller senare bara har störtat utan att någon behövt ens sikta på dem. Hoppas nu då bara att de lyckas kränga skiten till någon som vill ha dem till slut.

   

 3. Anderson says:

  @Nollman. Inget Du behöver bekymra Dig för eller vi andra. Det handlar först och främst om en slags manekänguppvisning. Ingenting annat, så ta det lugnt.

   

 4. Rospiggen says:

  Den svenska “uppvisningen” är lite patetisk. Hörde riksdagsdebatten och insåg att där borde man ha ett biogasverk för så mycket “skit” som pratades torde kunna försörja en stor del avlandet med biogas.
  Nu är (S) mycket försiktiga, annat var det när regeringen Palme (S) vräkte ut svenska skattebetalares pengar till ANC för dess väpnade kamp i Sydafrika. Vet inte vad man nu är rädd för, kanske någon liten terrorgrupp som kan komma till skada?

   

 5. Anderson says:

  Palme såg till att ge Frelimo ett stöd på en miljon svenska kronor i månaden. Det vet jag eftersom jag bodde där i landet då. När det sedan osade skit lät de ta hem sin ambassadör och tillsatte en gubbe från CIA där istället som inte kunde ett ord svenska och lurade dem ändå att han var svensk ambassadör. Allt detta konstiga och topphemliga skräp var för att bli först med foten i landet när Frelimo tog över som var kommunist. Första företaget som sedan kom dit var Coop som skulle bygga matfabriker i landet. Det slutade med att Frelimo kastade ut varenda svensk, bad intresserade svenska företag flyga och fara och stängde gränserna istället.

   

 6. Olof trollenhiem says:

  Detta är bara att gå alliansen till mötes, det är detta de vill, att göra Sverige till en värdig medlem i alliansen, detta är bara ett erkännande av alliansen USA och Storbritannien och Frankrike att göra Sverige fulländat partner i deras globala krig emot terrorism, Sverige kan aldrig säga längre att de är ett Fredsälskande land som värnar om de mänskliga rättigheterna
  den tiden är förbi, detta åter igen speglar den ytliga politik vår regering speglar samt va de står för, Fredrick regering har sålt
  Sverige och dess värderingar, Sverige kan aldrig mer skina vi har idag förlorat vår suveränitet det måste vi tacka Fredrik Reinfeldt för.

   

 7. Rospiggen says:

  @Olof
  Du borde läsa boken ” Den dolda alliansen” så får Du kanske en annan uppfattning om vem som “gick i säng” med vem under kalla krigets dagar och alla dåvarande regeringar både vänster och höger.

   

 8. kalle munter says:

  Det är sånt här vi kan slänga ut pengar på när knappt vanliga familjer har råd att leva i detta land.Hur naiva kan man va som politiker,har man överhuvudtaget tänkt på de astronomiska konsekvenserna detta kan ha i en förlängning i form av förlust av människoliv och materiella kostnader, ytterligare ett bevis på hur naiva dagens politiker är i deras cyniska synsätt att agera.Sverige är inte en demokrati längre vi är en diktatur under Reinfeldt styre

   

 9. johanSvensson says:

  Gratulerar Sverige då har vi blivit en sattelit stat till USA !

   

 10. Ture Sjolander says:

  Bananrepublik sa Assange.

   

 11. Ture Sjolander says:

  Kungen är ansedd som en internationell vapenhandlare genom granatkastaren som bär hans namn. Flygplansförsäljning ligger väl nu närmast till hands om man får förstå saken rätt.
  Han ses ofta bära militära uniformer, senast i dag i GP.
  Det låter oroande detta med att “hjälpa till” när inbördeskriget i Libyen inte ännu blivit tillfredsställande klarlagt vem som krigar mot vem och att NATO-UN nu förorsakat dödsfall redan. Flesta informationer är mycket oklara f.n.

   

 12. Nollman says:

  Ture, prata om nått annat som du vet nått om. Please.

   

 13. Carl Schad says:

  Att använda sig av barnsoldater är en tidsinställd bomb som hotar stabiliteten i Afrika och i andra delar av världen. Omkring 200 200 000 barnsoldater från 8 år till 16 år, beräknas vara inblandade i krig och konflikter idag, de flesta i Afrika, men också några i Asien.
  År 2000 antog FN ett tilläggsprotokoll till Barnkonventionen som trädde i kraft 2002.
  Det innebär att det nu är helt förbjudet att rekrytera barn under 18 år till ej regeringsledda väpnade styrkor (för statliga arméer är åldersgränsen 16 år).
  Det har visat sig att 85 % av de s, k rebellerna i Libyen utgörs av ”rebeller”.
  Sverige genom Fredrick Reinfeldt, Sten Tolgfors och Carl Bildt understöder och ger vapen till barnsoldater indirekt, direkt genom samverkan inom NATO-USA-Alliansen att förstärka ”barnsoldaternas positioner” genom intagna städer och byar.
  I Afghanistan kallar Carl Bildt rebellerna för extremister, fascister, kommunister och talibaner och bör skjutas omgående. I Syd-och Nordamerika har de ett annat namn för dessa Carl Bildts bödlar. där kallas de för frihetskämpar och nationalkämpar så oavsett uttryck för motparten som bara har sina nakna kropp att skyddas sig mot inkräktare a la NATO, USA, Frankrike, Storbritannien oich Sverige mot Libyenkriget så är detta en skam för hela FN-koalitionen. Fredrick Reinfeldt och Sten Tolgfors tillsammans med de andra allianspartierna tryckte ej NEJ i riksdagen. Detta är en skam för Sverige, detta är en skam för Norden, detta är en förnedring för Europaunionens 28 medlemsländer att gå i massivt krig med 52 länders stridsflyg och atombombubåtar och fartyg mot 225 000 barnsoldater och beväpna dem.
  Detta är en skam och i den skammen skall dessa parter som bestämt stå helt med det FULLA ansvaret.

  Tyskland var rakryggade och sade till från alldra första dagen; Låt oss lösa detta politiskt och tillsammans med Interpool och Europool så bli det INGEN blodspillan.

  Vad blev det av när Fredrick reinfeldt,Sten Tolgfors,>Carl Bildt upphejad av Sva rikets kung med ett fyrkalibrigt gevär säger att det var riktigt.

   

 14. Ture Sjolander says:

  Nolltäckt@
  Det är inte särskilt meriterande för en kung eller annan vuxen person som för nöjets skull springer omkring i skogarna och skjuter djur för enbart det stora nöjets skull. Det tillhör de fasoner som hovet roade sig med i brist på andra mer kultiverade sysselsättningar förr i tiden med vissa undantag som t.ex. Gustav VI Adolf, för övrigt den förträffliga kung som tilldelade mig själv en belöning från sin Kulturfond 1966.
  Jag hade också möjlighet att i viss mån få lära känna den nuvarande kungens “enda pappa” och uppfostrare Generalen Malcolm Murray för en insyn i “valpens” uppväxtår.
  “En svenk tiger”, är fortfarande ett giltigt och dubbelbottnat uttryck för de flesta media styrda samveten, med ursprunget i det andra världskriget.

  Med en ny grundlag kunde Sverige för första gången få ett mer ansvarsfullt samhälle.

   

 15. Ture Sjolander says:

  Låt mig bara tillägga att det finns goda män och kvinnor i alla politiska partier med bra ideer. Det är medborgarnas demokratiska skydigheter och rättigheter att plocka ut de goda ideerna som kan komma från alla håll och göra det bästa av det. Själv har jag ingen partitillhörighet och har aldrig haft någon och kommer aldrig att ha någon medlemsbok i något parti. Fördelerna med detta är att man inte behöver förlora sitt panorama eller sin 360 degree objektiva observationsvinkel på händelseutvecklingar i det lokala samhället och i världen för övrigt.

   

Länka till inlägget:
http://www.politikerbloggen.se/2011/04/02/44624/


      TURE  SJOLANDER
www.reuters.com/profile/NEWSTIME2010
There was no abuse only censored items